Σχολεία με κήπο


Σώζουμε τις ντόπιες ποικιλίες φτιάχνουμε στα σχολειά μας κήπους με τους μαθητές μας...


                                

Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σε συνεργασία με την ομάδα "Ανώνυμοι Σποροφύλακες" το αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα, το “RE:THINK PROJECT”, τη στήριξη Δήμων του ν. Μεσσηνίας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "ΔΗΜΗΤΡΑ" καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην περιβαλλοντική δράση: "Σχολεία με κήπο", που θα υλοποιηθεί όλη τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Η ιδέα γεννήθηκε την περσινή χρονιά, αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και θα ξεκινήσει φέτος να εφαρμόζεται.
Στόχος είναι η δημιουργία της ομάδας εκπαιδευτικών-συντονιστών, που θα δημιουργήσουν παρέα με τους μαθητές και τους γονείς( προαιρετικά), κήπους στα σχολεία τους.
Σκοπός της ομάδας: "Σχολεία με κήπο" είναι η δημιουργία από τα μέλη της σχολικής κοινότητας ενός κήπου χαράς και εργασίας, με βάση τις ανάγκες της, προσανατολισμένου στην αειφορία. Ταυτόχρονα προωθείται η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.

Με τις μεθόδους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μέσα από τη συνεργατική μάθηση, ο κήπος μπορεί να αναδείξει στο μικροεπίπεδο μια προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης με οικολογική ευαισθησία και ολιστική διαχείριση προϊόντων και ενεργειακών πόρων. Κάθε γωνιά του μπορεί να είναι ένα μικρό εργαστήρι μελέτης και συνειδητοποίησης των ευαίσθητων περιβαλλοντικών ισορροπιών και των επιπτώσεών τους στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Μέσα από δραστηριότητες με πρακτικο-βιωματικό αντίκρισμα, σε ένα περιβάλλον σχολικού κήπου οι μαθητές θα έχουν τη χαρά της δημιουργίας και διαμόρφωσής του σε ένα ανοιχτό στη κοινωνία σχολείο. Γνώσεις και δεξιότητες καλλιέργειας, επαφή με τη φύση, χαρά, υπευθυνότητα, δημιουργικότητα, ομαδική δουλειά, συνεργασία και επικοινωνία είναι μερικά από τα θετικά της δημιουργίας κήπου. Επιπλέον είναι σημαντικό οι μαθητές να μάθουν την περιβαλλοντική, διατροφική και οικονομική αξία καλλιέργειας τοπικών προϊόντων.

Ο κήπος μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά (ντομάτα, πατάτα, κολοκυθιά, αγγουριά, κ.α.), αρωματικά βότανα (λεβάντα, δυόσμο, μελισσοβότανο, κ.α.) και λουλούδια με έμφαση πάντα στη χρήση ενδημικών φυτών και σπόρων από ντόπιες ποικιλίες.
Μπορεί να αναπτύσσεται στην αυλή του σχολείου ή σε γειτονικό ελεύθερο χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος. Μπορεί επίσης να αναπτύσσεται σε χώρο (παρτέρια, κρεμαστά παρτέρια, κ. λ. π.), που θα διαμορφωθεί στο σχολείο με ιδιοκατασκευές. Να λειτουργεί παράλληλα ,όπου είναι εφικτό, και κομποστοποιητής.

Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας, που θα δημιουργήσουν κήπους θα έχουν τη δυνατότητα:
- να προμηθευτούν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες
- να αναζητήσουν χώρο δημιουργίας του κήπου και εκτός σχολείου σε συνεργασία με το Δήμο
- να έχουν καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες - συνεργάτες της ομάδας
- να παρακολουθήσουν "απλά μαθήματα" δημιουργίας κήπου
- να έχουν βοήθεια στην καλλιέργεια (σκάψιμο, όργωμα κ.λ.π.)
- να συμμετέχουν σε επιμορφωτικές δράσεις, που θα οργανώνονται όλη τη χρονιά
- να προμηθευτούν ιδιοκατασκευές για καλλιέργεια, σε περίπτωση δυσκολίας εύρεσης άλλου χώρου
- να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να ανταλλάσσουν ιδέες με τα άλλα μέλη της ομάδας σε τακτικές συναντήσεις
- να συνεργαστούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχολείων σε άλλα μέρη της Ελλάδας( Κρήτη, Αττική κ.τ.λ.)

Πού και πότε θα δηλώσετε συμμετοχή?

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για την ομάδα περιβαλλοντικής δράσης "Σχολεία με κήπο"μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2012 ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: peekpe.pel@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου